Signalering.

Ervaart u als zorgverlener praktische problemen of
knelpunten in de zorg voor een vluchtelingenkind?
Signaleer dit bij EKANN! U kunt ook knelpunten uit het
verleden signaleren bij EKANN.

Signaleer bij EKANN

Zorgverleners die knelpunten binnen de zorg ervaren kunnen deze signaleren bij EKANN.

Een signalering wordt geanonimiseerd opgeslagen in onze (veilige) database. Het signaleren van knelpunten binnen de zorg voor vluchtelingenkinderen stelt EKANN in staat om samen met 

 stakeholders gericht onderzoek te doen en structurele beleidsmatige en multidisciplinaire oplossingen te formuleren.

Signaleringen

Signaleringen kunnen verschillende domeinen betre en, denk o.a. aan:

  • Er is sprake (geweest) van bedreigde toegankelijkheid van (psychosociale) zorg voor een vluchtelingenkind (o.a. door grote fysieke afstand tot zorginstelling, overplaatsing, communicatieproblemen).
  • Er heeft (ongewild) delay in diagnostiek of behandeling plaatsgevonden bij een vluchtelingenkind.
  • Het welzijn van een vluchtelingenkind wordt (of werd) bedreigd door suboptimale woon- of leefomstandigheden.

Signaleer bij EKANN:

  • Als er problemen bestaan in de toegankelijkheid, kwaliteit of continuïteit van zorg voor een vluchtelingenkind

Met uw signalering draagt u bij aan:

  • Kennis opbouw over knelpunten binnen de zorg voor vluchtelingenkinderen.
  • Het in staat stellen van EKANN om samen met stakeholders structurele beleidsmatige en multidisciplinaire oplossingen te formuleren.

Twijfelt u of u moet signaleren bij EKANN? Neem laagdrempelig contact met ons op. Wij denken graag mee.

Hoe werkt het?

Wanneer u een signalering indient bij EKANN, nemen wij contact met u op.

Wij werken uitsluitend met geanonimiseerde data. De naam en geboortedatum van het kind worden niet vermeld. Vervolgens bespreekt u de signalering telefonisch met een EKANN-arts.

Anoniem signaleren kan zonder toestemming. In sommige gevallen is het wel belangrijk dat het kind en/of diens ouders of verzorgers toestemming geven voor het indienen bij EKANN. 

Dit kan (in sommige gevallen) ook achteraf, stel dat een kind ongewild uit beeld is geraakt. De toestemming dient altijd genoteerd te worden in het dossier.

Heeft u vragen over privacy, het beroepsgeheim en hoe EKANN hiermee omgaat? Lees hier meer over in het Privacy document Advies en Signalering .

Wat kunnen wij betekenen?

Wat kan EKANN doen met een signalering?

Het signaleren van knelpunten binnen de zorg voor vluchtelingenkinderen stelt EKANN in staat om een beeld te krijgen van waar de uitdagingen liggen en wat hiervan de consequenties (kunnen) zijn voor deze kwetsbare groep. Er zijn aanwijzingen voor significante knelpunten op basis van meldingen die in het verleden zijn gedaan bij het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde door kinderartsen*.

Op basis van de signaleringen kan EKANN bovendien in samenwerking met stakeholders gericht onderzoek opzetten naar de zorg voor vluchtelingenkinderen en multidisciplinaire oplossingen formuleren.

Referenties

* Baauw, Albertine, e.a. ‘Pediatrician-experienced barriers in the medical care for refugee children in the Netherlands’. Eur J Pediatr, 2018

Signalering formulier

Stap 1: Signaleer een knelpunt in de zorg voor een vluchtelingenkind bij EKANN door onderstaand formulier in te vullen.

Stap 2: Binnen vijf werkdagen nemen we contact met u op. U kunt ook een spoed signalering indienen.

Stap 3: Een EKANN arts neemt contact met u op en de casus wordt (anoniem) besproken om een helder beeld te krijgen van het knelpunt en de gevolgen voor de zorg. U kunt later een terugkoppeling krijgen van wat er met uw signalering is gebeurd/gedaan.


Meestgestelde vragen.

Hoe gaat EKANN om met privacygevoelige data?

EKANN werkt uitsluitend met geanonimiseerde gegevens en respecteert het beroepsgeheim van de zorgprofessional. Anoniem signaleren of advies vragen is de norm, zijn er wel persoonsgegevens nodig dan dient de verantwoordelijk zorgverleners hiervoor toestemming te verkrijgen van de patiënt. Voor situaties waarin dat niet mogelijk is, heeft EKANN juridisch advies gevraagd. Lees hier het privacydocument van EKANN.

Waarom is EKANN opgericht?

In de praktijk van zorgverleners loopt men geregeld tegen knelpunten aan of is er behoefte aan advies over specifieke aspecten van de zorg. EKANN wil voorzien in de behoefte om dit kwijt te kunnen en draagt op die manier positief bij aan de individuele zorg voor vluchtelingenkinderen in Nederland. De (geanonimiseerde) data over casuïstiek die we hiermee verzamelen zetten we vervolgens in om samen met beleidsmakers, ketenpartners en andere samenwerkingsorganisaties de zorg voor vluchtelingenkinderen in het algemeen optimaal te laten verlopen.

Vragen of interesse?

EKANN stelt u in staat om optimale zorg te leveren aan vluchtelingenkinderen – ondanks de uitdagingen. Dit kan door onderdeel te worden van het regionale netwerk, onderwijs te volgen over de zorg voor het vluchtelingenkind, advies te vragen of knelpunten te signaleren.

Nieuwsgierig geworden? Vraag ons hoe je kunt bijdragen!